 |
Metélőhagyma: Erősen fűszeres, a hagymáéhoz hasonló ízű, finom fűszernövény. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő. Sok benne az illóolaj és a C-vitamin. |
 |
Gyömbér: A gyömbér a gyömbérfélék családjának névadó nemzetsége. Fajai fűszerként, gyógyszerként használt gyöktörzséről ismertek. |
 |
Uborka: Számos nemesített változata létezik. Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére. |
 |
Citromnád: A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú évelő növény. A Közel-Keletről származik, a mediterrán éghajlatot kedveli. |
 |
Saláta: Többnyire levélzöldségként termesztik. Sok országban nyersen és hidegen fogyasztják. Tápértéke, a magas C-vitamin, de sok B-vitamint (B1-, B2-, B6-vitamint), fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort, és vasat tartalmaz. |
 |
Szent bazsalikom: A Thai konyhában jelentős szerepe van a bazsalikomnak. De ezek a bazsalikomok nem ismertek a haza fogyasztók számára, mivel teljesen más ízűek a nálunk megszokottakhoz képest. Jellegzetes illatos fűszernövények. |
 |
Sárgarépa: A növény Közép-Ázsiából származik, onnan terjedt el nyugatra. Szinte az egész világon ismerik és használják. |
 |
Szent Vörös Bazsalikom: Ez a bazsalikom a szent bazsalikomnak illatosabb és csípősebb fajtája. |
 |
Káposzta: A legtöbb fajuk a mediterrán, illetve mérsékelt égövön, Ázsia középső, illetve délnyugati részén él. |
 |
Édes Bazsalikom: Sötétzöld levelei és piros szára van. A levelei kissé vastagabbak és az íze jellegzetesebb, sajátosabb a Szent bazsalikoméhoz képest. |
 |
Zöldcitrom: A zöldcitrom vagy lime ázsiai eredetű. A C-vitamin tartalma jelentős. Több ételhez szervírozzuk, mert Thaiföldön szeretik az ételre facsarni. |
 |
Menta: Ez egy új aromás gyógynövény, amit az utóbbi időben szívesen használ a thai konyha. Főleg a csípős ételekhez ajánlott. |
 |
Paradicsom: Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Ma már az egész világon termesztik. Harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aromaanyagokat. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin, de még 11-12 féle vitamin található benne. |
 |
Fekete és zöldbors: A bors vagy borscserje a borsvirágúak rendjének és a borsfélék családjának névadó nemzetsége. Legismertebb képviselője a fekete bors fűszernövény. |
 |
Kömény: A legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerek közé tartozik, már a Biblia is említi nagyszerű tulajdonságait. Európában a 13. században terjedt el. |
 |
Barna Cukor: Ugyanolyan eljárással készül, mint a fehér finomított cukor, csak melasz hozzáadásával. |
 |
Fahéj: Már az ókorban is rendkívül keresett volt, Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják. |
 |
Chiliszósz: A chili szósz Thaiföldön csirke szósznak is hívják és gyakrabban használják, mint a ketchupöt. Főként asztali ízesítőnek használják. |
 |
Szegfűszeg: A szegfűszeg a 18. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni. A fűszert a pirosló virágbimbókból készítik. |
 |
Ecet: A háztartásban főként a híg ecetet ételek ízesítő anyagaként ismerik. Az élelmiszeriparban az ecetsavat E260-nal jelölik, és a savanyúság szabályozására használják. |
 |
Csillagánizs: Egyéb elnevezései, csillagos ánizs, kínai ánizs vagy ánizscsillag. Illóolajat, csersavat, cukrot, fehérjét tartalmaz. |
 |
Tamarind szósz: A tamarind egy trópusi gyümölcs és abból készítik ezt a szószt. Ma már szinte az egész világon használják. |
 |
Babérlevél: A babér fűszert szolgáltató nemes babérfajt magyarul, többnyire ugyancsak közönségesen babérnak nevezzük. |
 |
Rák Paszta: A sózott garnélákat megfőzik, majd száradásuk után ledarálják. Egyedi ízt és illatot kölcsönöz az ételeknek. |
 |
Curry por: A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből "honosították" a britek. A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. Ma már azonban a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. |
 |
Fehér és fekete szezámmag: A szezámmag egy Indiából származó, körülbelül egy méteres magasságú, lágyszárú trópusi növény magja. |
 |
Halszósz: A halszósz elengedhetetlen fűszer a thai ételek készítésénél. Magas sótartalma hozzájárul az ételek ízesítéséhez. |
 |
Kesudió: A szemiarid területeken Közép-Amerikától Északkelet-Brazíliáig honos, de a trópusokon világszerte termesztik. A kesudióban nagyon sok értékes tápanyag található: foszfor, magnézium, vas, réz, cink, szelén, A- és B-vitaminok, béta-karotin, folsav, hogy csak néhányat említsünk. |
 |
Világos és sötét szójaszósz: A szójaszósz az Ázsiai konyhák jól ismert fűszere. Használja a kínai, japán és természetesen a thai konyha is. Számos gyártótól, több minőségben, világos és sötét változatban kapható. |
 |
Vörös curry paszta: Szárított piros chilipaprika, mogyoróhagyma, galanga, citromfű, rákpaszta, kömény, só, bors és koriander összetevőkből készül. |
 |
Osztrigaszósz: Sokan Oyster szószként ismerik és számos ételnek pikáns ízesítője. |
 |
Sárga curry paszta: Hosszú piros chilipaprika, mogyoróhagyma, pirított fokhagyma, galanga, gyömbér, citromfű, koriander, curry por, rákpaszta és só összetevőkből készül. |
 |
Pálmacukor: A pálmacukrot nem szabad összekeverni a kókuszcukorral. A pálmacukrot a pálmafa nedvéből nyerik. A thai konyha főleg desszertekhez és édességekhez használja. |
 |
Phanaeng Curry Paszta: Hosszú piros chilipaprika, mogyoróhagyma, fokhagyma, galanga, citromfű, koriander, fehérbors, rákpaszta és só összetevőkből készül. |
 |
Mogyoróhagyma: A vörös- és a fokhagyma közeli rokona, valószínűleg Ázsiából származik. A mogyoróhagymát a legtöbb helyen salottaként ismerik |
 |
Pirított chili paszta: Pirított piros chilipaprikából, pirított mogyoróhagymából, szárított és őrölt rákból, só, halszósz, pálma cukor és tamarind összetevőkből készül. |
 |
Galanga: Más nevén Thai gyömbérnek is hívják. Hasonlít a nálunk is jól ismert gyömbérhez, viszont íze csípősebb és citromosabb. |
|
|